Musical Facts

Music is a universal theme. Go to any part of the world and you will find the ubiquitous presence of music. Music speaks just one language. The words are different but message and feel is same. So why not try gathering some interesting facts about music? This article will be giving you fascinating knowledge about some musical facts. So gear up for a musical ride.

1. When is World Music Day?

Answers: 21st June

2. How many strings does a bass guitar usually have?

Answers: Four

3. Which instrument has keys, pedals and strings?

Answers: Piano

4. Which instrument is a cross between violin and the cello?

Answers: Viola

5. The song, Ain’t Misbehavin’ was written by which famous jazz musician?

Answers: Fats Waller

6. How many instruments are there in a string quintet?

Answers: Five

7. Where did Ghazal originate?

Answers: Persia

8. What instrument did the jazz musician Miles Davis play?

Answers: Trumpet

9. How many strings does a violin have?

Answers: Four

10. Which classical composer became deaf near the end of his life?

Answers: Beethoven

11. Which western instrument most commonly used for Indian classical compositions?

Answers: Violin

12. In what country did reggae music originate?

Answers: Jamaica

13. Which British rock group does Liam and Noel Gallagher belongs to?

Answers: Oasis

14. In which country is a ‘gamelan orchestra’ most commonly found?

Answers: Indonesia

15. Who wrote the song entitled ‘Yesterday’?

Answers: Paul McCartney

16. Name of the boy at the centre of the Michael Jackson abuse trial?

Answers: Gavin Arvizo

17. Who wrote The Sound of Music?

Answers: RODGERS & HAMMERSTEIN

18. What is the small town in which called in which Clark Kent grew up?

Answers: Small Ville

19. Michael Jackson is known as the King of Pop. Who is the queen of Pop?

Answers: Madonna

20. What is unusual about “trance” music that mesmerizes the audience?

Answers: It is played at 130- 160 beats per minute

21. Which famous Indian musician collaborated on a Beatles album?

Answers: Pundit Ravi Shankar